שתית משקאות אלכוהוליים מחייבת מודעות, זהירות ומידתיות – על אחת כמה וכמה כשמדובר בסוכרתיים, שבנוסף על הבעיות הרגילות הקשורות בשתיית אלכוהול, היא גורמת להם גם רגישות יתר לנפילות סוכר.
במצב רגיל, כאשר יש ירידה ברמת הסוכר בדם, תפקידו של הכבד להעלות את רמת הסוכר חזרה לנורמה הרצויה. לאחר שתית אלכוהול, הכבד אינו מבצע את תפקידיו כראוי ולכן גוברת הנטיה להיפוגליקמיה, ובמיוחד כששותים מבלי לאכול. נפילת סוכר אפשרית גם בעקבות שתית כמות לא גדולה של אלכהול. השפעה זו נמשכת כשמונה עד עשר שעות לאחר השתיה.
במקרה של אובדן הכרה כתוצאה מנפילת סוכר בעקבות שתית אלכוהול, זריקת הגלוקגון איננה יעילה, משום שהגלוקגון אמור לגרום לכבד לפעול, אלא שבמצב של שתית אלכוהול הכבד אינו מגיב לגלוקגון. הטיפול הדרוש במצב כזה הינו מתן גלוקוז דרך הוריד. יש להזמין מיד אמבולנס ולהסביר לצוות את המצב.
חשוב לזכור:
חובה לאכול פחמימות לפני, או יחד עם שתיית אלכוהול
- יש להעדיף יינות יבשים או חצי יבשים על פני יינות מתוקים ולהמנע מליקרים ומקוקטילים
- ככלל, אין לקחת אינסולין עבור הפחמימות שבמשקה האלכוהולי*
*עם זאת, מומלץ לעקוב אחר רמות הסוכר לאחר שתית משקאות אלכוהוליים, על מנת ללמוד את השפעתם. השפעה זו משתנה מאדם לאדם וממשקה למשקה. יתכן שתגלו כי סוגי משקאות מסוימים גורמים לעליה חריגה ברמת הסוכר, אשר אינה מלווה בנפילת סוכר לאחר מכן. במקרים מסוג זה מומלץ להתייעץ עם רופא או דיאטנית, וללמוד בהדרגה מהי כמות האינסולין הדרושה לתיקון המצב. בכל מקרה, יש לעשות זאת באופן מתון ומבוקר ולזכור כי עדיף מצב של היפרגליקמיה על פני מצב של נפילת סוכר בלתי נשלטת עקב שתית אלכוהול.
עוד טיפים חשובים לחיים עם סוכרת בספר הדיגיטלי חיים טובים עם סוכרת
ספר דיגיטלי – מידע ועצות שימושיות ל"חיים טובים עם סוכרת", שיגיע לכתובת המייל. אפשר לחפש, לשמור או להדפיס
שלך איריס פלג,
מומחית לחיים עם סוכרת"
מפתחת השיטה "חיים טובים עם סוכרת" מניסיון אישי של מעל 40 שנה בהתמודדות עם סוכרת