מטפורמין לסוגיו – מתי לקחת
מהוא מטפורמין? רקע למאמר.
מטפורמין הוא חומר ממשפחת הבינואידים תרופה שמשתמשים בה כבר שנים קבות לטיפול בסוכרת. תפקידו להפחית את תנגודת האינסולין ובכן לשפר את פעטלת האינסולין (זה המיוצר בגוף או נלקח ממקור חיצוני) וכן למנוע פעילות מיותרת של הכבד לייצר גלוקוז.
הטיפול בבינואידים (מטפורמין לסוגיו) הינו שלב התחלתי של טיפול בטרום סוכרת או בסוכרת בשלב ראשוני וממשיך בשלב מתקדם. בד"כ משולב גם בתרופות אחרטת לטיפול בסוכרת כגון גנואט (גנוביה + מטפורמין) או כרגיאנס. ועוד מאחר ופעולתו תמיד רצויה. גם בסוכרת סוג 1 עם תנגוד אינסולין מוסיפים גם אחד ממשפחת ב ממשפחת הבינואידים כדי להקטין את תנגודת האינסולין שמתפתח בביל המעבר בעיקר (כמו אצלי)
דוגמאות לבינגנואדים: גלוקופאג ,גלוקומין, מטפורמין-טבע ועוד.
הדבר תלוי בחברה ממנה קופת החולים רוכשת ותלוי בעיקר במחיר. כלוקופג
מרבית תופעוץ הלואי של הכדורים הוא בבטן – כאבים שילשולים ועוד. לכן מומלץ לקחת כדור עם אוכל. אבל זה לא שהכדור דורש פחמימות כמו כדור מעורר לבלב אלר כדי למנוע רגישות.
זה הזמן לציין כי גלוקופג הכי עדין מבחינה זו אולם גם הכי יקר. לכן אצל אנשים רגישים מאד הרופא מציין על המרשם שיש לספק כלוקופג' בלבד. האחרים עושים את העבודה של תנגודת האינסולין טהכבד אך הם רגישים יותר לבטן.
אני כותבת מאמר זה בגלל שיחות והתכתבויות שהיו לי עם סוכרתיים רבים כבר הרבה שנים. לא תמיד הרופא המטפל (בד"כ רופא המשפחה) יודע להנחות אותם מתי ליטול את הבינואידים
את התשובה המעניינת ביותר קישלתי לא מזמן. מישהי ספרה לי כי היא נונטל גלוקומין אחד ביום. לשאלתי מתי היא אמרה שרופא המשפחה אמר לה שזה לא משנה. שתקח את הכדור מתי שנח לה.
תשובה זאת מצערת אותי מאד. למה? הנה דעתי בנושא:
תנגודת אינסולין הינו מצב בו האינסולין לא עובד כראוי ולכן עודפי הגלו'וז אינו ניכנס לתא. ץנגודת האינסולין אינה קבועה בשעות היממה וכן גם פעילות הכבד אינה קבועה. למעשה בלילה כשאיננו אוכלים כ-8 שעות פעילות הכבד מתגברת אחרי מספר שעות בלי אוכל. לכן בד"כ הטיפול בבינואידים מתחיל בערב (עם ארוחת הערב. לא על קיבה ריקה).
אולם זהו דבר שכל אחד צריך לבדוק על עצמו. אולי צריך עוד כדור ואולי עוד שניים.
איך יודעים? בודקים לפני כל ארוחה ושעתיים אחריה (יחי המכשירים הביתיים או הסנסורים הרציפים). אם לפני הארוחה רמת הסוכר גבוהה מאשר שעתיים אחרי הארוחה שקדמה לה, סביר להניח שהכבד יצר גלוקוז לפניי הארוחה. רשמו גם שעות לבדיקה וראו אם לא עברו יותר משלוש שעות לפני הארטיה הקודמת (ברור שבלילה לא נאכל באמצע הלילה). אם הרמה לר נשלטת ועול בכל מקרה, כנראה שצריך להוסיף עוד כדור או שניים: ארוחת בוקר ו/או ארוחת צהריים.
אחת הבעיות הידועות היא כשעוברים לג'נואט. גנואט ניתן רק פעמיים ביום – בוקר וערב. אך אם לפני כן מטפורמין לסוכין ניתן 3 פעמים ביום יתכן שעכשיו חסר כיסוי. הראתי למספר אנשים שליוותי, שרמת הסוכר עולה אחרי ארוחת צהריים כי הם אינם מכוסים. שלחתי אותם לרופא לבקש כדור "מטפורמין" לארוחת הצהריים והבעיה ניפתרה.
מה יכול לעזור לכדור:
למרות הכדור יש הרבה שעות בין ארוחת ערב לארוחת בוקר. אומנם יש הרבה תאוריות שאחרי השעה 20:00 או אפילו 17:00 אין לאכול יותר. זה טוב לדיאטה או אפילו לתורה הסינית אך אינו טוב לסוכרתיים. גם הכדור לא מספיק לעזור במקרה זה.יש לאכול ארוחת ערב בערך בשעה 20:00 וכן ארוחת לילה לפני השינה. ארוחת לילה כוללת פחמימה מלאה ושומן. השומן יעקב את פרוק הפחציצה כמה שניתן. דוגמאות לארוחת לילה:
לחם דגנים + טחינה
לחם שיפון מלא + אבוקדו
3 כפות אורז מלא + כפית שמן זית
ועוד
תמיד אני מסבירה על ארוחת לילה בכנסים שאני עורכת. פעם כתבה לי משתתפת שהרמה הכי נמוכה היתי לה בבוקר אחרי בכנס. הייתה לה במקרר טונה עם שמן זית והיא אכלה אותה עם פרוסת לחם מלא.
הפסקות קטנות בין ארוחה לארוחה (עד 3 שעות) כדי למנוע את פכולת הכבד
הוספת שומן ו/או לפחמימה כדי לעקב כמה שיותר את עיכול הפחמימה. דוגמאות:
פרוסת לחם עם גבינה מתעכלת יותר לאט מפרוסת לחם
פרוסת לחם עם גבינה וזיתים מתעכלת יותר לאט מפרוסת לחם עם גבינה
מקווה שעזרתי
שלך איריס פלג, מומחית לחיים עם סוכרת
טיפ השבוע: קפה ברד
החום הגדול כבר פה והוג להצטנן בקפה ברד המצוי בכל קיוסק או חנות קפה.
יש להישמר מזה המוכו ב"אמבטיה" שלו אפילו אם הוא מכונה דיאט או ללא סוכר.
באבקה יש הרבה סוכר.
לקנות רק בבית קפה שמכינים לך. גם אם אין בלנדר לרסק את הקרח
עוד על קפה ברד
להתראות
איריס פלג
www.irispeleg.com