סוכרת היא מחלה מטבולית אשר מתאפיינת בריכוז גבוה של גלוקוז (סוכר) בדם ובשתן. רמות הגלוקוז הגבוהות נובעות מפגיעה במנגנונים הקשורים לייצור האינסולין בגוף או לקליטתו בתאים.

קיימים כמה סוגים שונים של סוכרת, הנגרמים מסיבות שונות ומטופלים בדרכים שונות. הסוגים העיקריים הם סוכרת סוג 1 (סוכרת נעורים), סוכרת סוג 2 (סוכרת מבוגרים), וסוכרת הריוןMODY ו-LADA הם שני סוגים נוספים המסווגים כסוג 1.5, ובנוסף לכך קיים מצב של קדם-סוכרת או טרום-סוכרת. סוג הסוכרת ניתן לאבחן בעזרת בדיקות C-peptide, ובדיקות נוגדנים כגון GAD.

תסמיני הסוכרת

הסימנים העיקריים לסוכרת הינם רמת סוכר גבוהה בדם, צמא מוגבר, השתנה מרובה, עייפות, ירידה במשקל, רעב, וריח אציטון מהפה.
במקרה של סוכרת סוג 1, ובעיקר אצל צעירים, הסימפטומים מופיעים בצורה חדה וברורה.
במקרה של סוכרת סוג 2, ההתפתחות היא איטית והדרגתית, ולא כל הסימפטומים מופיעים בשלבים הראשונים,
ולכן כדאי לערוך בדיקות תקופתיות לגילוי מוקדם כדי למנוע החמרה וסיבוכים.

סוכרת סוג 1 (סוכרת נעורים)

סוכרת סוג 1 (או סוכרת נעורים)ננובעת בגלל בעיה במערכת החיסון (הנובעת מנטיה גנטית או פגיעה ויראלית), הגוף מייצר נוגדנים אשר משמידים את תאי הבטא שבלבלב, שאחראיים על ייצור האינסולין. הגוף אינו יכול לייצר אינסולין, והטיפול היחיד הינו מתן אינסולין ממקור חיצוני באמצעות משאבת אינסולין או הזרקה.

ניתן לזהות בודאות סוכרת סוג 1 ע"י בדיקת C-Peptide שמאשרת כי אין ייצור של אינסולין. בשלבים הראשונים של המחלה ניתן לזהות אותה גם באמצעות בדיקת נוגדנים מסוג  GAD ואחרים שמצביעה על נוכחותם של הנוגדנים אשר תוקפים את תאי הבטא בלבלב. (כאשר כל תאי בטא כבר הושמדו, לא ימצאו נוגדנים).

בעבר סברו שסוג זה של סוכרת סוג 1 (סוכרת נעורים) יחודי לילדים ובני נוער, ולכן היא נקראה סוכרת נעורים (להבדיל מסוכרת מבוגרים). בתחילת שנות השמונים, התגלו חלק מהנוגדנים הגורמים לסוכרת נעורים גם בדמם של מבוגרים, מה שהראה שייתכן שגם למבוגרים בגילאים שונים  תהיה סוכרת נעורים, ולכן שינו את שמות סוגי הסוכרת מ" סוכרת נעורים" ו"סוכרת מבוגרים" ל"סוכרת סוג 1" ו"סוכרת סוג 2" (type-1, type-2).

כאמור מאז התגלו חמישה סוגי נוגשנים ולכן בדיקת הסוג לוקחת זמן. מספר חודשים

סוכרת סוג 2 (סוכרת מבוגרים)

סוכרת סוג 2 (סוכרת מבוגרים) הינה בעיה בחילוף החומרים של הגלוקוז והאינסולין המתבטאת ברמות סוכר גבוהות בדם. נגרמות עקב מצב של תנגודת אינסולין, שבו התאים אינם מגיבים לאינסולין, וכתוצאה מכך נפגעת ספיגת הגלוקוז בתאים. מלווה בפעילות מוגברת של הלבלב לייצור בלתי פוסק של אינסולין. עם הזמן, הלבלב מתעייף ונשחק, וכמות האינסולין שהוא מסוגל לייצר הולכת ופוחתת, עד שהיא מפסיקה לחלוטין בשלבים מתקדמים של המחלה.

בין גורמי הסיכון לסוכרת סוג 2 נמנים השמנה, מיעוט בפעילות גופנית, וצריכת יתר של פחמימות פשוטות. עם השנים, עולה שכיחות המחלה, וגיל המאובחנים יורד. בשנים האחרונות מאובחנים צעירים רבים, ואפילו ילדים, עקב בעיית השמנה אצל ילדים. מסיבות אלו שונה שמה של המחלה מסכרת מבוגרים לסכרת מסוג 2.

הטיפול בסוכרת סוג 2 (סוכרת מבוגרים) נעשה ע"י כדורים להפחתת תנגודת האינסולין ולעיתים, במקרים של הפסקה או הפחתה בפעילות הלבלב, מוסיפים גם כדורים ממריצי לבלב ואינסולין. האבחון של סכרת סוג 2 מתבצע ע"י בדיקת c-peptide המגלה יצור מוגבר של אינסולין לרמת הגלוקוז הנוכחית בדם. תזונה נכונה, פעילות גופנית והפחתה במשקל מסייעות בהפחתת התופעות של תנגודת האינסולין, ומשפרות את האיזון.

סוכרת הריון

סכרת הריונית היא סכרת סוג 2, שמתחילה בשליש השני של ההריון (בניגוד ל קדם סוכרת הריונית, שמתגלה כבר בשבועות הראשונים של ההריון).
היא נגרמת כתוצאה מהורמונים נוגדי אינסולין המופרשים על ידי השיליה. ישנם נשים שגופן עומד בפעילות השליה וישנם נשים שמפתחות סכרת הריון. אצל נשים שהיתה להן תנגודת אינסולין תת-קלינית לפני ההריון, סביר שהיא תהפוך לקלינית בזמן ההריון. ברוב המקרים סוכרת הריון חולפת לאחר הלידה.

בגורמי הסיכון לסוכרת הריון נכללים משקל גבוה לפני הכניסה להיריון, נטייה  משפחתית, גיל מבוגר, שומנים גבוהים בדם, סוכרת בהריונות קודמים, חוסר פעילות גופנית.
במידה ורמות סוכר אובחנו כבר בתחילת ההריון או היסטוריה של סוכרת הריון בהריונות
קודמים הבדיקה תערך בשלב מוקדם יותר.

סוכרת הריון מאובחנת ע"י העמסת סוכר בשבוע 24.

במקרים רבים, שינוי באורח החיים הכולל אכילה נכונה ופעילות גופנית, מספיק לאזן סכרת הריונית. לפעמים יש להוסיף טיפול באינסולין.
עם התקדמות ההריון, השיליה מפרישה יותר ויותר הורמונים נוגדי אינסולין ותנגודת
האינסולין גוברת. לקראת סוף ההריון, השיליה מזדקנת ותנגודת האינסולין יורדת. לכן, ישנה ירידה בכמות האינסולין הנדרשת להגיע לאיזון.

הסוכר של האישה ההרה עובר דרך השיליה לעובר אולם האינסולין של העובר מיוצר ע"י
הלבלב שלו. לסכרת הריון שאינה מטופלת כראוי קיימים מספר סיכונים :
1. יתר לחץ דם לאישה ההרה
2. ריבוי מי שפיר
3. תמותה תוך רחמית
4. משקל יתר
5. חוסר בשלות ריאתית של העובר
6. היפר גליקמיה של העובר בזמן ההריון
7. היפוגליקמיה של העובר לאחר הלידה

אישה עם סוכרת הריון צריכה להיות במעקב של מרפאת הריון בסיכון גבוה הכוללת רופא גניקולוג עם התמחות להריונות בסיכון גבוה, רופא אנדוקרינולוג ודיאטנית המתמחה בסוכרת.

טרום סוכרת / קדם סוכרת

טרום סוכרת ידועה גם בשמות קדם סוכרת, סוכרת גבולית, וסוכרת סמויה.
טרום סוכרת הינו מצב שבו קיימת הפרעה במטבוליזם של סוכר ואינסולין וירידה ביכולת של הגוף להפוך סוכר בדם לאנרגיה, למרות שאין סימנים קליניים חיצוניים, ורמות הסוכר תקינות או גבוליות. . מסיבה זו, רוב המקרים של טרום סוכרת כלל אינם מאובחנים.
מחקרים מראים כי נזקים לגוף לטווח ארוך, בעיקר ללב ולמערכת הדם, עלולים להגרם כבר בשלב טרום-הסוכרת. כמו כן, מצב של טרום סוכרת מעלה עד פי שש את הסיכויים לפתח סוכרת סוג 2. עם זאת טיפול נכון בטרום סוכרת יכול לדחות ואף למנוע את הופעת הסוכרת.
מקרים בהם קיים חשד לטרום סוכרת ומומלץ להבדק:

  • היסטוריה של סוכרת מסוג 2 במשפחה
  • עודף משקל או השמנת יתר בעיקר באזור הבטן העליונה
  • רמת הסוכר בצום גבוהה או גבולית
  • רמה גבוהה של הכולסטרול או הטריגליצרידים
  • עייפות בבוקר ואחרי ארוחות
  • תיאבון מוגבר, השתוקקויות לאוכל ובמיוחד לדברים מתוקים

איבחון טרום סוכרת יכול להתבצע באמצעות בדיקת סוכר בצום ו/או המוגלובין מסוכרר (HbA1C).
ניתן לעכב בשנים רבות הופעת סוכרת מסוג 2 ואף למנוע אותה לחלוטין באמצעות טיפול נכון, הכולל פעילות גופנית, ירידה במשקל והקפדה על תזונה נכונה עם דגש על פחמימות מלאות בעלות אינדקס גליקמי נמוך וצימצום בצריכת סוכרים ופחמימות פשוטות. לעיתים ניתו גם טיפול תרופתי המסייע בשיפור תפקוד האינסולין, בהורדת התקפי רעב ובירידה במשקל.

Scroll to Top
דילוג לתוכן